HOW LONG IS THE SHELF LIFE OF DATES?

Jangka hayat kurma bergantung pada cara ia disimpan dan sama ada ia segar atau kering.

 

Kurma segar, apabila disimpan di dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara, boleh disimpan sehingga sebulan. Pada suhu bilik, mereka boleh bertahan sehingga 7-14 hari.

 

Kurma kering pula boleh disimpan pada suhu bilik dalam bekas kedap udara sehingga 3 bulan. Ia juga boleh disimpan di dalam peti sejuk, yang boleh memanjangkan jangka hayatnya. Jika disimpan dengan betul kurma kering boleh bertahan lebih lama.

 

Adalah penting untuk memeriksa sebarang tanda kerosakan, seperti kulat atau perubahan warna, sebelum memakannya. Kurma kering boleh dilembutkan semula jika ia menjadi terlalu kering atau keras, dengan merendamnya dalam air suam selama kira-kira 20 minit sebelum dimakan.

 

Adalah lebih baik untuk mengambil kurma secepat mungkin selepas membelinya, kerana ia adalah barang mudah rosak dan rasa serta nilai pemakanannya boleh berkurangan dari semasa ke semasa.

The shelf life of dates depends on how they are stored and whether they are fresh or dried.

 

Fresh dates, when stored in the refrigerator in an airtight container, can be stored for up to a month. At room temperature, they can last up to 7-14 days.

 

 

Dried dates can be stored at room temperature in an airtight container for up to 3 months. It can also be stored in the refrigerator, which can extend its shelf life. If stored properly, dried dates can last longer.

 

 

It is important to check for any signs of spoilage, such as fungus or discoloration, before eating them. Dried dates can be softened again if they become too dry or hard, by soaking them in warm water for about 20 minutes before eating.

 

It is best to consume dates as soon as possible after purchasing them, as they are perishable and their flavor and nutritional value can decrease over time.

Share:

More Posts

HOW SHOULD I STORE DATES?

Kurma boleh disimpan dalam beberapa cara, bergantung kepada sama ada ia segar atau kering.   Kurma segar hendaklah disimpan di dalam peti sejuk, dalam bekas

HOW AND WHEN SHOULD I EAT DATES?

Kurma boleh dimakan sebagai snek atau ia boleh digunakan dalam pelbagai resipi.    Ia boleh dimakan segar, kering, atau dalam bentuk pes. Ia sering digunakan

WHAT’S SO GREAT ABOUT A DATE?

Kurma adalah sejenis buah yang tinggi kandungan gula semulajadi, menjadikannya makanan ringan yang manis dan berkhasiat. Ia juga merupakan sumber serat makanan, vitamin dan mineral

ALL DATES ARE DRIED, RIGHT?

Tidak semua kurma kering. Kurma ialah buah yang tumbuh pada pokok kurma dan ia datang dalam pelbagai jenis.  Sesetengah jenis seperti Medjool, biasanya dimakan segar

Leave a Reply