WHY ARE DATES HAND-HARVESTED ?

Kurma biasanya dituai dengan tangan kerana buahnya halus dan mudah rosak dengan kaedah penuaian mesin.

 

Selain itu, jenis kurma tertentu tidak sesuai untuk penuaian mesin kerana ia mempunyai peratusan buah yang belum masak atau terlalu masak yang lebih tinggi. Penuaian tangan membolehkan kawalan dan ketepatan yang lebih baik dalam memilih buah yang masak dan berkualiti tinggi sahaja.

 

Selain itu, pokok palma yang tumbuh padanya kurma kebiasaannya tinggi-tinggi dan mempunyai pelepah berbentuk tidak sekata, menjadikannya sukar untuk dituai dengan mesin.

Dates are typically harvested by hand because the fruit is delicate and can be easily damaged by mechanical harvesting methods.


Additionally, certain varieties of dates are not suitable for machine harvesting because they have a higher percentage of unripe or overripe fruit.


Hand harvesting allows for greater control and precision in selecting only ripe, high-quality fruit.


Also, the palm trees that dates grow on are tall and have irregularly shaped canopies, making them difficult to harvest with machines.

Share:

More Posts

HOW SHOULD I STORE DATES?

Kurma boleh disimpan dalam beberapa cara, bergantung kepada sama ada ia segar atau kering.   Kurma segar hendaklah disimpan di dalam peti sejuk, dalam bekas

HOW AND WHEN SHOULD I EAT DATES?

Kurma boleh dimakan sebagai snek atau ia boleh digunakan dalam pelbagai resipi.    Ia boleh dimakan segar, kering, atau dalam bentuk pes. Ia sering digunakan

WHAT’S SO GREAT ABOUT A DATE?

Kurma adalah sejenis buah yang tinggi kandungan gula semulajadi, menjadikannya makanan ringan yang manis dan berkhasiat. Ia juga merupakan sumber serat makanan, vitamin dan mineral

Leave a Reply